Столичани отново ще се радват на култовата къпалня Мария Луиза в

...
Столичани отново ще се радват на култовата къпалня Мария Луиза в
Коментари Харесай

Възраждат култовата къпалня Мария Луиза в Борисовата градина

Столичани още веднъж ще се радват на паметната къпалня  " Мария Луиза " в Борисовата градина, която е била обичано място през лятото. Тя ще бъде възобновена в действителни граници.  " През следващата седмица внасяме заявление за издаване на виза за планиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена ",  обяви Тодор Тодоров, шеф „ Нови планове “ на сдружението „ парк Мария Луиза “ пред публицисти, които бяха поканени на презентационен тур за показване на настоящето положение на къпалнята, написа Българска телеграфна агенция.

Тодоров сподели, че оградата на комплекса би трябвало да бъде преместена, с цел да дава отговор на действителните граници на парцела. Каква ще бъде цената на инвестицията ще стане ясно, откакто бъде издадена визата за планиране, посочи Тодоров.

Арх. Невена Русева, началник планове в проектантско бюро " Десет ", наето за реконструкцията и модернизацията на къпалнята, напомни историята й. Съществувала е сред 1938 до 1983 година Проектирана е от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големият градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Мястото бързо се трансформира в център на публичния живот в столицата през летните месеци. С потенциал 5 хиляди души, четири басейна, кафе-ресторанти, просторни тераси и зеленина, къпалнята е представлявала упорит и впечатляващ план, сподели Русева.

Заради упоритостите на страната в комплекса да се организира Европейско състезание по плувни спортове, за което България е била определена за хазаин през 1983 година, е взето решение да се унищожи съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до през днешния ден. Срокът за построяването на новите уреди бил доста дребен, за една-две години е трябвало да се направи новият комплекс, който за жалост се оказва, че не дава отговор на условията.

Въпреки големите старания, Европейското състезание се организира в комплекса „ Червено знаме “. Това води до оставянето на комплекса в недовършен тип. Дейностите по строителството тогава са се случвали доста бързо и няма непокътната архивна документи на къпалнята, което наложи да извървим доста дълъг и сложен път по нейното възобновяване, сподели Русева.

През идващите години се построяват трибуни и кула за скокове за оборудването да се трансформира в подготвително за федерацията по плуване. След 1989 година потенциалът на комплекса понижава, последователно той е занемарен, качеството на услугата се утежнява, посещаемостта понижава, като през 2005 година къпалнята " Мария Луиза " дефинитивно е затворена, напомни историята на комплекса Невена Русева.

Тя акцентира, че задачата е възобновяване на къпалнята и опазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. Не предвиждаме строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски превоз, акцентира Русева. Смятаме напълно да се съобразим със съществуващата строителна повърхност, добави тя. Има обаче доста рискови уреди, които би трябвало да бъдат отстранени или сменени с много по-добри други възможности. Добре е да има затрупан плувен басейн, с цел да работи комплексът целогодишно, сподели архитектът. Тя заяви, че през предходната седмица в рамките на парцела е открит минерален извор, който е съществувал в документите, само че до момента не му е обърнато внимание. " Надяваме се да е положение, което да даде опция минералният извор да се употребява за изгодите на обществото ", сподели Русева.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР